Register | Login
Attackpoint - performance and training tools for orienteering athletes

Discussion: Še ena...

in: Mark Bogataj; Mark Bogataj > 2016-01-21

Jan 22, 2016 6:50 AM # 
Nejc Z:
Upam, da kdo ne dobi vtisa, da sem dežurni pametnjakovič:) Ena pripomba za boljši izkoristek treninga.

Po intenzivnih vajah za moč (kjer te kisli, enako hud tekaški trening) ni pametno delat raztezanja. Mišica je utrujena, z raztezanjem vlečeš šibka vlakna narazen in pride do mikropoškodb. Da zmanjšaš napetos v mišici, lahko narediš kratki razteg do 2 sekundi oz še bolje tresenje, zelo fajn pomaga masaža itd. Ko zmanjšaš tonus, kri lažje pride v mišico in pospeši se regeneracija.

Če ugotovljaš, da nisi dovolj gibljiv, si vzami ene 14 dni, v katerih boš delal intenzivno samo strečing. Ostalo v tem času odpade. Sicer pa gibljivost z lahkoto vzdržuješ le z raztezanjem v okviru ogrevanja in sproščanja po lažjih treningih.

Strečing ti znižuje nivo aktivacije mišice, tako da morajo možgani za isto silo v mišico poslat večji inpulz, kar povzroči hitrejše utrujanje živčnega sistema. Če delaš v ogrevanju raztezanje, naj bo to dinamično (kroženje v maksimalnih amplitudah in zamahi z občutkom) in ne statično, kar je strečing. Če delaš statično raztezanje, moraš pred nadaljevanjem nujno narest aktivacijske vaje- poskoki, šprinti itd. Če želiš slabo tekmovat, pa naredi strečing in potem pojdi na štart :)
Advertisement  
Jan 22, 2016 3:35 PM # 
Mark Bogataj:
Lih nasprotno, men je prou usec prebrat tvoje nasvete, da me en usmerja kako pa kaj.
Drugac pa hvala, bom uposteval :)

This discussion thread is closed.