Register | Login
Attackpoint - performance and training tools for orienteering athletes

Discussion: Osebno sem se že precej ves...

in: bubi; bubi > 2016-01-30

Jan 30, 2016 4:21 PM # 
Nejc Z:
Osebno sem se že precej veselil Jakove selekcije za največja tekmovanja. Upam, da se njegova miselnost prenese še na koga. Kajti odveč so vsa testiranja, TK-ji in volontersko delo, če na koncu ni selekcije, saj morajo na eyoc vsaj trije, sicer ne bo štafete.

Kot organizator TK-jev sem bil po TK v Cerknem prvič zelo zadovoljen z doseženimi cilji. Družili smo se, spoznavali nove prijatelje, se učili orientacije, migali in se ob vsem tem zabavali. Tak tk z veseljem še kdaj organiziram. Organizirati reprezentančni tk pa je zame vedno znova šok terapija, saj so cilji reprezentantov podobni ciljem TK-ja za otroke. Podobni so tudi rezultati in le posamezniki, ki so izstopali tudi na TK-jih, izstopajo na resnih tekmah. Da bi selekcionirali ostale? Pozabi, kvečjem če je tvoja plača odvisna od števila selekcioniranih...
Advertisement  
Jan 30, 2016 11:46 PM # 
bubi:
Saj mislim, da ima Jan podobno mnenje. Samo nima dovolj kilometrine, da bi ga upel udejanit in preveč posluša nas, preživele prdce. Mislim, da se obeta kljub vsemu malo drugačna sezona, pa Jaka zna tudi vnest kakšno stvar.

Tekmovalni sistem nam zdaj omogoča tekmovanje na dokaj vrhunskem nivoju za maso (SEEOC, UWG, šolska svetovna), tako da teh izkušenj ni nujno treba nabirat na EYOC-u. Ni pa nujno, da bo drugačen pristo obrodil sadove. Mogoče bo imel tudi kontra učinek. Tega ne vemo.

Ni pa nič narobe, če poskusimo in preverimo.
Feb 4, 2016 8:02 PM # 
kofols:
Deja vu. Poskrbeti za generacijo je eno, za razvoj športa pa drugo. Borba z vnaprej jasnim izidom. Klemen, naredil si par stopnic kar je veliko za Slovenijo, sistemsko smo pa tam kjer je orientacija bila. Kolajna za veterane je prav da je, mogoce samo 1x letno, ostalo je cup in letno priznanje. Tekmovalni sport se nikoli ne more razviti brez financ in tukaj je luknja, je bila in bo. Tehnika in ekonomija ne gresta skupaj, vsaj vecinoma ne. Ti si izjema, ki oba pola obdelujes, vendar pa ce se spomnim tvojih pogledov v mojem casu si imel dosti bolj tehnicni vidik. Orientacija je za rekreacijo pri nas, moje mnenje poznas, vzemi 3-6 ki grizejo in to je to. Preširoko si zastavil za sredstva in talent pri nas. Si pa razturil, naredil vec kot rekretivni sport rabi.
Feb 5, 2016 12:55 AM # 
bubi:
Treba je povedati, kaj se misli pod besedo "sistemsko". Slovenska orientacija je vzpostavila kar nekaj notranjih mehanizmov v preteklih letih, ki dobro delujejo. Kje se nahajamo v sistemu državnega financiranja, je druga stvar. Vsekakor smo v zadnjih letih pridobili več kot 2x več sredstev iz naslovov državnih razpisov, kot smo jih imeli pred leti. In to sistemskih sredstev, ne projektnih. Kar je odličen dosežek. To, da nismo rangirani višje je ... obsežna tema, ki se tiče "visoke" politike, ki se je a) pri nas ne gremo, in b) zadeva ni nujno efektivna. Vsekakor smo v zadnjem času vzpostavili boljši dialog s FŠO in OKS - in to celostno, ne samo na nivoju financiranja.

Kar se tiče tekmovalnega športa. Moral bi biti prisoten na npr. lanskoletnem predavanju Radeka Novotnega v Ljubljani. Mi še nismo na nivoju, kjer bi morali narediti kvalitativni preskok v treningu/sistemu, da bi dosegali boljše rezultate. Naši tekmovalci so večinoma v kvantitativnem stadiju, kjer že samo s količino treninga še vedno izjemno napredujejo.

OZS tu vstopa kot motivator, preskok se bo moral pa narediti na klubskem nivoju, kjer so ponekod dobri rezultati (Komenda), ponekod stvari nazadujejo (Azimut), ponekod pa vzpostavljajo vse skupaj. Je kar nekaj novih pobud bilo v zadnjem času in upam, da se kakšna prime. Z vsakim novim klubom z izdelano šolo orientacije se bo poleg števila tekmovalcev dvignil tudi nivo.

Financ v tem trenutku nujno ne potrebujemo. Seveda, z 20.000 EUR bi lahko izvedli program bolje, ga pa tudi s 6.000 EUR zadovoljivo. Glede tega, kako dvigniti stvari na drug nivo, si vsak selektor razbija glavo in debat je bilo kar precej. Veliko idej smo ureseničili, druge ostajajo na nivoju idej. Nisi edini, ki je tej stvari namenil kakšno misel ...

Pred leti se spomnim, da si mi dajal za zgled gorski tek ... V gorskem teku imajo ene stvari super poštimane, po drugi strani je pa tam popolno razsulo. Kako lahko npr. mladinska štafeta OK Azimut zmaga na njihovem državnem prvenstvu? Da ne omenjam, da je sposoben npr. Jošt, ki je z 19 leti prišel tja iz orientacije, v roku 2 let prišel do prveh 20(10)-erice v WCupu? Enostavno gre pač za šport s slabšo konkurenco (no, tudi na račun "privat" pobud) v tujini in boljšim imidžem pri nas. Močno dvomim, da je kdo drug kot izključno Mitja Kosovelj zaslužen za to ... Atletika? Par mladcev skače iz povprečja, udeležba na DP-jih je skoraj slabša kot pri orientaciji, rezultati od 3. mesta dalje so porazni in primerljivi z našimi (npr. na 3000m) ... Sicer pa se mi prostituiranje najboljših SLO atletov zdi že skoraj ogabno in sem vesel, da tega ni pri nas. Za promocijo panoge pa ... sami po sebi niso naredili veliko; saj zadeva že od 80-ih let nazaduje, imajo pa srečo, da je pač atletika kraljica športov. Smučanje, naš svetli zgled ... Tam je slovenski tekmovalni sistem bolj ali manj za okras. Reprezentance se dobesedno oblikujejo na podlagi debeline denarnic staršev in baje plačanosti odvetnika, ki ga pripeljaš s sabo na sestanek ... oz. njihovih osebnih sponzorjev. Tega nikakor nočemo, čeprav se tudi pri nas to pozna. Skratka - so stvari, ki se jih da narediti in so stvari, ki jih lahko naredimo z veliko truda, pa ne bo efekta. Če prenosi, novice in vsa fama svetovne atletike npr. ne pomagajo za množičnost v atletiki, bi bilo zmotno pričakovat, da bo zadeva imela kaj efekta pri nas.

Po eni strani praviš, da delamo premalo, po drugi strani praviš, da delamo preveč za število ljudi, ki jih imamo. Ne vem točno, kam ciljaš - verjetno na to, da je potrebno spremeniti usmeritev OZS. Malo nakazuješ, da je po tvoje treba opustiti pretiran tehnični trud in se poglobiti v marketing in politiko. No, prvič ne vem, če je to zares prava pot in drugič, za to stvari sigurno nimamo nobenega človeka, ki bi to počel z žarom in veseljem. Z veseljem delamo tehnične stvari, ostalo pa malo za zraven.

Profesionalizacija zveze je sigurno želja, se pa bojim, da z 1 zaposlenim OZS ne bi pridobila veliko. Ljudje, kot so Jaka, Andrej, Dušan, jaz in še kdo skrbimo, da administracija teče tudi na prostovoljni bazi. Kljub temu, da je bilo eno mnenje glede samega procesa pridobivanja sredstav za zaposlenega zelo pozitivno, sam nisem čisto prepričan, če je pot tako lahka. Prav tako bi morala ta oseba generirati še več projektov, kjer spet naletimo na težave z ljudmi.

Ko sem pred dnevi nabral skupaj dosežke OZS-ja v zadnjih 3 letih, sem bil prav zadovoljen. Ogromno je enih super stvari. Članstvo, spremembe v tekmovalnem sistemu, ogromna količina izobraževanj, preskok v razmišljanju o samem športu (o treningu in o tem, kaj je orietnacijska tehnika), pridobili smo par tekmovalcev, ki o orientaciji zelo profesionalno razmišljajo in ki so nad nivojem naših najboljših v preteklosti, dvig prepoznavnosti športa interno ... Naučili smo se tudi nekaj o naših mejah in o tem, kje moramo stvari optimizirati ...

Če zaključim. OZS bi morala načrtno spodbujati rast novih klubov (kako?!) v srednje velikih slovenskih krajih. Lani smo startali Tolmin, pred leti smo poskusili v Velenju, Ajdovščina približno deluje (žal le v okviru šole), Jaka se je lotil vmes šole orientacije v Brežicah, v Ljubljani smo prevzeli tekmovanja MOL v OT, kjer se zvrsti cela gora učencev, izvedli smo kakšnih 20 športnih dni po šolah, MOK se je začel prebujati ... To je po moje v tem trenutku prava pot. Prodor na lokalni nivo in vključitev v lokalne sisteme financiranja. Dvig članstva med mladinci in s tem tudi dvig kvalitete.

Pa še eno retorično vprašanje. Naštej mi 3 slovenske športne zveze, ki se jim je v zadnjih 10 letih članstvo podvojilo.
Feb 5, 2016 7:39 PM # 
kofols:
Kje se nahajamo v sistemu državnega financiranja, je druga stvar.

To je sistemsko, aktivnosti pa ceprav z malo moznosti uspeha so tiste, ki ti potem omogocijo naresti korake na nizjih ravneh. Interni sistemski ukrepi so itak nujni, da se organizacija razvija po zeljah clanov. Status sporta pa so aktivnosti navzven.
Feb 6, 2016 12:25 AM # 
kofols:
Klemen se mi je vsec kako delate, tehnicni del je osnova in zmerej bo, hocem reci samo da dobiti cloveka ki bo delal nacrtno na marketingu in politiki ni, ker za to moras imeti nekoga, ki se upa izpostaviti in imeti podporo IO. Ponavadi imajo zveze za to predsednika, poslovnega cloveka, ne nujno tehnicarja. Borba za status ni sitnarjenje ampak nacrtno, stratesko, takticno delo, kot je delo z mladinci.

Moja ocena je, da OZS zaradi pomena sporta, zgodovine, narave pripada ta status tako kot planincem, samo izboriti si ga je treba. Ta proces nima veze z mladinci in vsem ostalim, kar govoris, je samo to da ni podpore za tako usmeritev in ti osebno vec pomeni napredek na tehnicnem podrocju, kar je spet, seveda zelo, zelo pomembno ampak dejstvo je, da 30-50k je to kar bi politicno morali doseci za rast OT in status sporta. Vsaka zveza to ve in dela nacrtno, da se nekdo stalno bori za status. Ce se tega ne gres, si za odlocevalce amater in te lepo trepljajo po rami. Da jim poves kam sodi orientacija ni enostavno in lazji way out je resevanje internih in tehnicnih zadev. Je kdo od zveze preucil nov predlog zakona o sportu, tukaj nekje se zacne borba za status, da si lahko korekten in strokoven. Vse kar bi bilo treba je da se dorece kaj je politicen cilj zveze, zame je to 50k, 3000 clanov, 2 rang kategorizacije, katedra na FS, itd. Je pa tako, da tehnicno ljudje raje delajo to kar znajo in da v orientaciji nikoli ni bilo veliko ljudi s ciljem urejanja statusa. Kaj ti pomaga tehnicno napredovanje, ce kolajne ko je ne mores unovciti. Potem se zaves da se gres rekreacijo, ko vse kar si dosegel je vezano samo na osebni ponos in potrditev. Sport je vec kot kolajna in za dosego statusa se moras iti politiko ali znas ali ne, ali ti pase ali ne, ali si proti ali ne..... tekmovalni sport je pac tak, so pa seveda zmeraj izjeme, ko se to lahko gre vsak, tekmovalec, trener,...za lastni pleasure. Nic narobe, sam v tem je tudi mal ironije.

This discussion thread is closed.