Register | Login
Attackpoint - performance and training tools for orienteering athletes

Discussion: Sicer je lepo brat tale tre...

in: matic blaz; matic blaz > 2016-03-20

Mar 21, 2016 4:09 PM # 
bubi:
Sicer je lepo brat tale trening, ampak mu pa manjkata 2 bistveni komponenti, ki ju moraš v par naslednjih letih razviti. Moč in hitrost. Premalo imaš tekaških treningov, nič intervalov, nobenih vaj za moč. Vse to mora zaokrožit skupaj z orientacijo (in to po možnosti na neznanem terenu), da boš optimalno napredoval. Na Lipici si ugotovil, da so fantje enostavno fizično močnejši in hitrejši ... Odgovor se skriva zgoraj ...
Advertisement  
Mar 21, 2016 5:58 PM # 
matic blaz:
Tnx.

Vem da mi sedaj manjka intervalov in vaj za moč. Trenutno je plan precej spremenjen, predvsem zaradi mednarodnih tekmovanj. Vsaj na Easter4 bom probal ugotovit kje približno sem v M16. Bodo tudi taki treningi prišli v naslednjem mesecu tako da še malo naberem kondicije, potem pa počasi v bolj intenzivno obdobje. Te treningi te nasplošno precej zmatrajo in zato po recimo Lipici ne upam reskirat z kakšnimi prenapornimi treningi, ker lahko hitro kaj dobim nazaj in sem spet dober za en teden.

Kar se tiče pa tele orientacije :). To dejansko ni prava orientacija. Namen takih treningov je predvsem nabiranje kilometrine na mehkem in razgibanem terenu. Včasih si kakšne stvari izbrišem iz karte da je mogoče stvar malo težja, ampak vem da z tem treningom tehnično ne napredujem. Napredujem pa z tekom po terenu. Pomojem ne pomeni dosti če si ful hiter na stezi, ko pa se na terenu lomiš kot zobotrebec :). Tako da ja upam da se bodo stvari kmalu "poklapale" in bo to to :)
Mar 21, 2016 6:49 PM # 
Nejc Z:
Lepo je, da si se za Easter 4 prijavil v 16, predvsem zaardi psihe. To bi bilo kul že na Lipici, ampak, po mojem je dosežen rezultat v 18 več vreden. Zaradi primerjave pa - je bolje, da se primerjaš s tistimi fanti na Lipici. Prvih deset na EYOC-u je na njihovem nivoju, še verjetneje pa malo višjem.

Kar ti je napisal Klemen, je jasno. 2x tedensko vaje za moč (če delaš z drogom kot Žan, za ta trening ne smeš bit utrujen, to je šit, ker na ta način težko narediš pameten tedenski cikel, razen, če imaš dva dneva po 2 treninga). Če delaš gimnastične vaje, jih lahko delaš po tekaškem treningu, vedndar je predvsem psihično ful naporno. Po vajah za moč naslednji trening ne sme bit zelo intenziven/ naporen, ker se boš preforsiral.

Poleg tega rabiš imet vsaj dvoje, še bolje troje intervale (2x NAM - nizka aerobna moč, 1x VAM ), en tempo tek v območju NAM, en dolgi/daljši tek v omočju aerobne kapacitete in en izzi tek 30 min (isto AK) in en dan počitka. V teke moraš vključit tudi orientacijsko tehniko. Poleg tega moraš vsaj 2x tedensko, še bolje pa 3x delat vaje za stabilizacijo gležnja (15 min, moraš bit spočit) in malo boljše raztezanje (to lahko pred spanjem, boš lažje zaspal). Če uspeš v ogrevanje pri 1 ali dveh najbolj intenzivnih intervalih poleg abc teka vključit še poskoke za povečanje prožnosti skočnega sklepa, si na konju.

Kako to narest, je pa druga zgodba. Nešteto prilagajanja, odrekanja čemu drugemu,... skratka, rabiš si uredit življenje do amena. Ali pa skelenš kompromis in delaš malo manj. Do tega moraš itak prit postopoma... Če boš rabil pomoč pri določanju posameznih obremenitev in smiselnem zaporedju znotraj tedna, povej.
Mar 21, 2016 11:19 PM # 
bubi:
Andraž Hribar je v mladosti naredil več napak, glavna, ki mu je preprečila, da bi postal vrhunski orientacist, je bila, da v najstniških letih ni razvil fizične podlage za razvoj hitrosti. Ko se je enkrat zavedel tega problema, je bilo zanj že prepozno.

To, da tečeš po terenu, je super. Zelo podpiram, vendar pa samo z easy tekci ne boš nikamor prišel. Obdobje za "nabiranje kondicije" je mimo. Do EYOC-a so 3 meseci, ki jih moraš začeti izkoriščati za nadgradnjo kondicije, ki si jo nabral čez zimo. Torej za razvoj nizke in visoke aerobne moči, torej za razvoj sposobnosti teka pri tekmovalni obremenitvi.

Po mojih izkušnjah je napredek ob intervalnem treningu (ta je lahko tudi po gozdu) noro hiter. Vaje za moč so pa bistvene za to, da se na mehki/kamniti podlagi dobro obneseš. Glede podlage pa še to - tudi šprint ni zanemarljiva disciplina in tudi na dolgih progah imaš marsikdaj pred sabo dolge distance po trdi podlagi. V M18 so fantje močni in hitri, kdor ne teče pod 9:30/3km na stezi, skoraj nima šans, da poseže v vrh. Kasneje se pa stvar samo še zakomplicira.

8x 400m pa sicer opraviš v 10 minutah + odmor. Tako da ... ;) Čas tu ni ovira.

Skratka - izkoristi Nejca, pa bosta skupaj našla pravo pot med tistim, kar svetuje stroka in tistim, česar si želiš ti.

This discussion thread is closed.