Register | Login
Attackpoint - performance and training tools for orienteering athletes

Discussion: Mja ta statika hrbtenice je...

in: Nejc Z; Nejc Z > 2016-05-03

May 4, 2016 5:37 PM # 
Rokm:
Mja ta statika hrbtenice je čudna stvar. Meni se je drža po dolgem času težkih deadliftov zelo popravila. Nekaj bolečine sem pa imel poleti med kolesarjenjem, pa še to samo v klanec, spusti in ravnina so bili čisto vredu. Ne razumem čisto kaj je fora, ampak verjetno je res nekaj na neuravnoteženosti mišic.
Je pa ob kombinaciji težkih počepov in deadliftov treba mal počiti hrbtenico, vsaj isti dan ne kaksnih drugih sportnih aktivnosti, saj se kar dobro utrudi.

Glede trebušnjakov je pa zadnje čase najti vedno več literature ki jih odsvetuje, zaradi negativnih vplivov na hrbtenico, in svetuje zamenjavo z npr. planki, L-sit, hanging leg raises.
Advertisement  
May 7, 2016 3:04 PM # 
Nejc Z:
Hvala Rok. Izkušnje iz prve roke so vedno dobrodošle. Predvsem se bojim, da vseeno nisem pretriaval, čeprav pazim na to... Verjento je treba dat telesu le čas, zadnjih par dni mal več migam in je vse kul.

Pri trebušnjakih je zelo odvisno, kako jih izvajaš. Če pogledaš v anatomski atlas, se hitro vidi, katera mišica izvaja kak gib. Če npr. delaš ipogib kolka namesto trupa (zelo podobno zgleda), je učinek tak, kot opisuješ. Sicer je pa tudi vaja, ki se jo izvaja pri športno vzgojem testiranju navaden upogib kolka, torej zanič. Čeprav vedo vsi profkoti na difu, še niso dvignili riti in stvari spremenili... za statistiko je mogoče lažje, če se test ne spreminja, posledice so pa katastrofalne. Beda.

Zelo na kratko o statiki hrbetnice (oz. bolje, medenice): tu moraš pogledat mišice, ki zvračajo medenico naprej oz. nazaj. Iz neravnovesaj nasprottno delujočih mišic izhaja nagnejnost medenice naprej, posledica je povečana ledvena krivina, kar pomeni slabšo statiko hrbetnice in bolečine zaradi tega.

This discussion thread is closed.