Register | Login
Attackpoint - performance and training tools for orienteering athletes

Discussion: Ne se sekirat, jaz sem napi...

in: PeterT; PeterT > 2016-05-24

May 25, 2016 6:11 AM # 
Nejc Z:
Ne se sekirat, jaz sem napihal 4,6l, kar je 70% povprečja za mojo višino...

Čeprav je prehod kisika iz zraka v kri prvi v zaporedju omejitvenih dejavnikov pri vzdržljivostnih dejavnostih, še zdaleč ni na prvem mestu. V mirovanju je nasičenost arterijske krvi s kisokom 100%, ob maksimalnem naporu pride do 99, mogoče 98%. Procent nekoliko pada z večanjem nadmorske višine, toda še vedno na 4000m pride le do okrog 90% pri maksimalnem naporu. Precej o tem pove dejstvo, da alpinisti vrhunskega formata sploh nimajo ne vem kakšnega VO2max, Messner recimo je imel komaj nekja čez 50. Omejitve so očitno drugje.

Po dugi strani je v deoksigenirani krvi, ki iz mišic prihaja v pljuča, še vedno skoraj 3/4 kisika. Prehod kisika iz hemoglobina v mišico ni posvem linenaren in se precej upočasni, ko kri ni več 100% obogatena s kisikom, a še vdeno je tu precej več rezerve kot v pljučih. Za večjo izrabo kisika v mišici rabiš več mitohondrijev, te boš pa dobil z dolgimi počasnimi teki.

Mislim, da imaš še veliko rezerve, tako na izrabi kisika v mišici, kot v prvi vrsti boljši ekonomiki delovanja mišice (tehnika, aktivacija) preden bo tisti manjko odločilen, da ne boš svetovni prvak, ampak samo sedmi. Če bi bil tvoj vzornik Pavarotti, bi bilo stanje bolj resno... ampak tam najprej rabiš vamp :)
Advertisement  

This discussion thread is closed.