Register | Login
Attackpoint - performance and training tools for orienteering athletes

Discussion: Familj och jobb

in: harka; harka > 2016-06-15

Jun 17, 2016 9:06 AM # 
JL:
Är det ofrånkomligt när man skaffar familj och ett riktigt jobb (uni räknas inte), att man inte riktigt får ihop vardagen med allt som ska göras och fixas? Tycker Arlaharen visar på samma tendenser... Martinsson lever väl dock drömmen nu med föräldraledighet (proffs) och uni-jobb, men om några år verkar han alltså hamna i samma sits som er andra?
Advertisement  
Jun 17, 2016 12:02 PM # 
harka:
Nja det går nog att fixa - finns flera goda exempel på "orienteringsfamiljer" där det till synes verkar gå bra - men alla kämpar med sina dagliga aktiviteter och problem, precis som om man inte har barn. Men det är så många olika faktorer som spelar in och det är ytterst individuellt. Sover barnet? Gick det bra med förlossningen? Hur är barnet på dagen att "sköta" om? Måste man gå på uppföljningar? Vilka andra kringaktiviteter är man iblandad i? Har man för mycket egna åtaganden? Mycket resor inom jobbet? Har man köpt hus? Vilka träningar kör klubben och på vilka dagar? osv osv...

Men helt klart är ju att man får en till individ som de första åren kräver 99% uppmärksamhet hela tiden av ena föräldern och då ska man få ihop det. Och det är ju alltid en inkörssträcka i början att få på plats rutiner och allt. När väl det rullar så går det nog få till hyffsad träning för båda föräldrarna (om intresse finns). Martinsson är ju ett utmärk exempel på det.. ;-) Känslan är att det går att få till. Sedan skiftar ju fokus lite också, med all rätt, till barnet, från tränings- och tävlingshets (kan göra med åldern också...). Men misströsta inte, att få barn är det mest krävande man kan få, men det är det bästa som har hänt i livet också!

Nu råker även maj i mitt fall alltid vara en körig månad, likadant varje år. Därför är man aldrig är i form till Jukola... ;-)
Jun 17, 2016 12:37 PM # 
Arlaharen:
JL << Om man vill fortsätta satsa, oaktat idrott, så är det klart det går även med barn. Behöver du bo i hus: Köp ett nyproducerat (ganska nytt fungerar också). Du måste inte satsa på jobbet och lägga mycket energi där. Du kan gå ned till 80% och använd tiden till att sova och umgås med familj så kommer du hinna med träning också. Sedan är det som harka säger. Barn kan variera från väldigt lågt underhåll till heltidssysselsättning. I spädbarnsåldern så är alla från mer eller mindre 80% till 100 % för en person, men det blir väldigt mycket bättre sen.

Ta inte mig som ett exempel, jag har aldrig försökt... Jag har satsat på jobb och familj och försökt att hålla mig undan ättestupan avseende orienteringsprestation ;)
Jun 17, 2016 6:26 PM # 
harka:
Jag kanske inte kom med några konkreta förslag på vad man kan göra för att få till sin träning men Arlaharen gav ju några tips... Han är ju mer erfaren än mig också... ;)
Jun 17, 2016 7:19 PM # 
Martinsson:
Vill man träna så kan man träna... allt handlar om prioriteringar. Att skylla utebliven träning på familj/jobb/hus är bara en dålig ursäkt. Då har man helt enkelt prioriterat det högre än sin egen träning.
Jun 17, 2016 8:43 PM # 
harka:
Martinsson<< Ska man hårdra det så är det såklart så!

This discussion thread is closed.