Register | Login
Attackpoint - performance and training tools for orienteering athletes

Discussion: Mjukt underlag

in: helr; helr > 2016-07-11

Jul 12, 2016 6:11 PM # 
fn:
Du har inte funderat på att köra din löppass på mjukunderlag? Eller det har du kanske redan testat? Tänker mig att det borde vara mer skonsamt.
Advertisement  
Jul 12, 2016 8:09 PM # 
helr:
Jag tror inte hälsenan är tillräckligt stark för att klara av belastningen i skog. Den riktigt ordentliga skadan förra året uppstod ju efter att jag snubblade på en promenad och slet sönder senan på nåt sätt. Om senan är så svag så den inte tåler sådan typ av belastning så tror jag man ska hålla sig borta från skogen. Nu är det väl i och för sig inte så kasst som det var då men ändå. Under uppbyggnadsfasen i höstas körde jag enbart hårt underlag så det är ett beprövat och framgångsrikt koncept.
Jul 13, 2016 4:42 PM # 
fn:
Tänker mig inte den allra bökigaste skogen. Öppen bokskog med jämn botten. Alternativt öppen gräsmatta/mjuk skogstig?
Jul 13, 2016 8:03 PM # 
helr:
Jo, det är säkert inte fel men inte just nu när det är så här dåligt. Man har svårt att förstå hur extremt känsligt det kan vara även med ytterst små ojämnheter om man inte varit i den sitsen. Jag minns den första hälseneskadan för snart fem år sedan, då högg det till även när jag vid promenad satte foten på ett taktilt stråk! De är ju bara någon millimeters förhöjning från asfalten och det är promenad vi pratar om... Nu är det förvisso inte lika illa just nu, men som sagt, jag avvaktar nog ett tag till ändå.

En annan sak förresten: Jag har tidigare sagt att den förra hälseneskadan försvann helt när jag väl kom tillbaka trots hårda pass men det är inte helt sant. På Tjoget-lägret 2012 kom det tillbaka och då ganska kraftigt. Men det visade sig gå bra att springa väg där det är stabilt underlag. När jag kommit underfund med det körde jag 2 st långpass på totalt 40 km på väg under samma dag, fredag den 13 (!) juli. Det gjorde ont de första kilometrarna på första passet men försvann sedan helt och kom aldrig mer tillbaka! Och då snittade jag ändå 4:30 på dessa 40 km och detta trots långsam löpning i början och totalt 2 st Hallandsåsar upp och ner. Med andra ord gick det i cirka 4:10-415-tempo ganska stora delar av passen i övrigt.

Men det är lurigt med skador, det som är ett vinnande koncept vid ett tillfälle kan vara helt katastrofalt vid ett annat.

This discussion thread is closed.