Register | Login
Attackpoint - performance and training tools for orienteering athletes

Discussion: Prebojniki

in: bubi; bubi > 2017-01-05

Jan 5, 2017 9:02 PM # 
Jaka:
Ravno obdelujem knjigo Davida Epsteina-The sports gene, ki dokaj suvereno zavrača to teorijo...zanimivo čtivo, priporočam.
Advertisement  
Jan 6, 2017 5:00 AM # 
kofols:
Klemen, zanimivo, se kar strinjam...
Po izkušnjah bi rekel, da imajo posamezniki, ki si želijo sprejemati odločitve v skupini vsaj nekatere skupne lastnosti kot so: željni novih znanj, raziskovalni, imajo veliko notrajno motivacijo, samozaupanje, pripravljeni vložiti dodaten čas če je potrebno in z željo po svoji poti priti do cilja in s tem preveriti ali so zmožni le tega uresničiti. Sprejemati številne odločitve v kratkem roku in brez vseh popolnih informacij je zahtevno in če ima nekdo izkušnje pomaga. Po drugi strani pa je lažje biti follower in se stopiti z množico in biti voden. Tak posameznik si želi samo jasna navodila in nič več in bo svoje naredil do točke, ki mu je zadana, če je fer. To je odlika dobrega organizatorja, da pripravi jasna navodila za to skupino in je zadovoljstvo potem obojestransko in ne pričakuje odgovornosti od osebe za dejanja izven plana. Pričakovati preveč improvizacije in last minute angažiranja od te osebe je napaka organizatorja, ker oseba se noče dodatno obremenjevati ali nima znanja za drugačno rešitev ampak zgolj izvesti nalogo, če jo je sposoben znotraj jasnih navodil. Za posameznika, ki pa je vključen v fazo načrtovanja pa mora biti jasno kaj je njegova odgovornost v fazi izvedbe za vse vključene osebe. Veliko je samoiniciativnosti, da se posameznik nauči in prevzame lastnosti, ki mu omogočajo biti suveren in sprejemati odločitve. Težko je od followerjev pričakovati, da bodo prevzemali odgovornost kar tako, ker nekdo pač mora, ker to ni njihov način delovanja in biti izven cone udobja in vseeno "delovati" to dobiš samo z izkušnjami. Za vsakega, čeprav ima določene izkušnje to pomeni stres in znati operativno delovati tudi pod pritiskom, pa četudi je to zate zelo, zelo enostavna nalogica je to za nekoga tako velika ovira, da se sesuje. Organiziranost je prva, ker vsak je rad kdaj tudi follower, da tisti, ki organizira ve kdo je v ekipi in pol kdo prevzema odgovornost ni vprašanje. Realno pa smo vsi v pomanjkanju časa in kvaliteta izvedbe trpi in zato je zanesljivost in poznavanje sposobnosti ekipe pomembna. Dober organizator si zato vzame več časa, rezervo za napredvidene stvari in si določi minimalno zahtevano izvedbo vnaprej. Če to pozna vsak član tima pol je bolj jasno kakšen komitment se pričakuje od vsakega.

Sam, da ne boš prezgodaj postal častni predsednik :)
Jan 6, 2017 9:24 AM # 
bubi:
Jaka, super, sem včeraj malo poiskal sorodno litetraturo in je na seznamu.

Samo ... Od vseh teh stvari sem se rahlo utrudil. :) Zdaj mi je lažje samo malo pošimfat. :) Hehe.
Jan 6, 2017 9:26 AM # 
bubi:
Jaka, to se mi drugače zdi super tema za licenčni seminar. Si pripravljen pripraviti par slajdov na to temo - s perspektive knjige Davida Epsteina? Jaz pa pripravim z druge perspektive - mogoče nekaj iz knjige "The Talent Code".

Tole sem si včeraj na hitro pribeležil glede literature na to temo:
Sašo Dolenc: The Genius Who Never Existed
Daniel Coyle: The Talent Code
Carol Dweck: Mindset: The New Psychology of Success (Random House, 2006)
Laszlo Polgar: Bring Up Genius
Andrej Miklavc: Šepetalec športnim otrokom
David Epstein: Športni gen – Talent, trening …

Med knjigami FŠO o psihologiji ni nobene resne na to temo ...

This discussion thread is closed.