Register | Login
Attackpoint - performance and training tools for orienteering athletes

Discussion: Vila

in: helr; helr > 2018-02-13

Feb 14, 2018 10:07 AM # 
erikalnervik:
Lite nyfiken på om ni ofta kör ståvila eller joggvila på intervallerna borta i Kristianstad?
Advertisement  
Feb 14, 2018 9:22 PM # 
helr:
Ofta står många mer eller mindre stilla men jag brukar jogga lite lätt fram och tillbaka. Tycker det är jobbigt att stå stilla. Men ibland har vi ju också återsamling mellan varje intervall och då blir det ju av naturliga skäl en del jogg i och med att nivån varierar enormt mellan olika deltagare (mellan 3:20-tempo till typ 5:00-tempo).
Feb 15, 2018 7:55 AM # 
erikalnervik:
Okej. Spännande att höra. Finns många olika varianter. Göta kör ofta ståvila men jag har i vinter gått över till att i stort sätt alltid köra aktiv vila med riktig jogg. Känslan är att det ger bra effekt mot ståvila.
Feb 15, 2018 7:46 PM # 
helr:
Jag tycker mjölksyran "sätter sig" om man står stilla. Mer bekvämt att jogga lite.
Feb 19, 2018 7:03 PM # 
OLofsson:
Vad jag fått lära mer är det aktiv vila som gäller, tror det finns flertalet studier som visar detta. Musklerna arbetar undan slaggprodukter och mjölksyra mer effektivt under lågintensivt arbete jämfört med total vila. Det är enligt samma resonemang som man även förespråkar lågintensiva återhämtningspass.

Av någon anledning förekommer "ståvilan" bland löpare, vet inte riktigt varför... Skidåkare och orienterare är nog mer skolade i aktiv vila.

This discussion thread is closed.