Register | Login
Attackpoint - performance and training tools for orienteering athletes

Discussion: Bra kört!

in: Carlborg; Carlborg > 2018-03-04

Mar 5, 2018 2:47 PM # 
Ptr:
Det var kul att följa dig hemma från soffa, fin insats!

Och mycket intressanta reflektioner!
Advertisement  
Mar 5, 2018 9:52 PM # 
harka:
Trevlig läsning och bra kört. Tycker du att Vasaloppet har identitetskris? Jag kan dock i så fall hålla med om att det finns en inflation i nymodigheter med cykelvasan, löpningen osv osv men annars är väl Vasaloppet starkare än någonsin? Problemet är väl fasta organisationer som ska ha ngt att göra om dagarna och även få lön för det. Ungefär som O-ringen.. Driftiga personer kan helt enkelt inte va nöjda från år till år och gå på rutin och acceptera naturliga svängningar o ned o uppgångar i deltagarantal.
Mar 6, 2018 11:42 AM # 
Carlborg:
Tack harri o peter :)

jag ser många spår av identitetskris i fäders spår, några saker jag funderat på:

*vasaloppet utspisar vegetarisk mat för att bygga sin "hållbarhetsprofil" - något som får lokala bönder att gå i taket. Bland annat är Berga en betesvall på sommaren. Norra Dalarnas största mjölkbonde finns i Evertsberg, och i Oxberg trampar betesdjur som håller vätskekontrollen öppen. Knappast några åkare efterfrågar vegetarisk lasagne efter målgång (om man förenklar något) men i företagsvärlden är Hållbarhetspolicy något jätteviktigt att visa upp för intressenter/ägare - varenda miljöstinkande företag värnar om miljön i hållbarhetsredovisningen. jag tolkar allt detta som företagspopulism och inte något som är drivet från gräsrötterna/rörelsen.

*den stora identitetsfrågan är: är V ett företag (toppstyrning, kundvärde, mätetal, byråkrati/administration) eller är V en ideell förening (decentralisering, ideellt arbete, folkrörelse)?

*Du kan nog ha rätt i att V kanske framstår som starkare än någonsin med alla lopp man visar upp, men jag tror att det finns många konflikter under ytan som ibland bubblar upp och blir synliga (bla, i ovan exempel). min tanke är att dessa motsättningar kommer bli fler och allt starkare ju tydligare det framgår att vasaloppet är ett företag (man har länge kunnat leva på att de flesta betraktar det som en förlängning av folkrörelsen). men nu står förvandlingen i öppen dager skulle jag säga.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programi...
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programi...
Mar 6, 2018 6:40 PM # 
Arlaharen:
Jätteintressant iaktagelse och analys. MEN. Vem äger Vasaloppet? Om man tittar på allabolag är det IFK Mora idrottsallians.

Är inte AB bara en organisationsform för att kunna bättre hantera ev överskott, skydda sig mot förlust och i värsta fall konkurs, och hantera moms och skatter då man köper tjänster och säljer produkter?

Det där kan du säkert bättre än mig, men att arrangemanget är lite för stort för att hanteras inom en enkel ideel förening kanske gör att ett AB är en bra idé?!?
Mar 6, 2018 6:42 PM # 
Arlaharen:
Vill bara poängtera att för min egen del är arrangemanget och upplevelsen mycket viktigare än organisationsform. Om Vasaloppet genom sitt byte av org. skapat en sämre upplevelse för åkarna så är det såklart myckwt tråkigt. Har själv inte haft förmånen att få åka riktiga Vasaloppet, men stafettvasan för ett par år sedan var en kul upplevelse.
Mar 6, 2018 7:43 PM # 
Carlborg:
Man har en tvådelad organisation där du dels har Vasaloppsföreningen (som sköter allt det ideella egentligen: kontroller, funktionärer mm) sedan har du Vasaloppet Marknads AB (som ägs av IFK Mora och Sälens IF) och som sköter de kommersiella bitarna (sponsoravtal mm).

Nja...nog är det lite förenklat att säga att det bara handlar om att hantera överskottet. Tror att detta handlar om mycket mera djupgående förändringar än bara en teknikalitet kring organisationsform; det är mer en fråga om olika fundament varpå idrotten bedrivs. Tilll slut kommer historien, det amatörmässiga, den klassiska devisen på måltribunen kanske blekna bort under trycket från krav på rationalitet.
Mar 6, 2018 8:09 PM # 
Arlaharen:
IFK Mora och Sälens IF har gett styrelsen för Vasaloppet ägardirektiv som styrelsen sedan tolkar för att arbeta fram en strategi för utveckling av verksamheten. Vd verkställer sedan deras strategi genom den organisation som är och utgör Vasaloppet. Det startar i det ideella genom ägandet och slutar i det ideella genom de tusentals arbetsinsatser som görs av de olika medlemmarna i de lokala föreningarna. Däremellan står aktiebolaget. Så i min förenklade värld så är det trots allt föreningarna som genom sina direktiv "förstör" Vasaloppet. Rätt eller fel lägger jag ingen vikt vid, men jag har lite svårt att se varför en organisationsform annan än förening skulle utgöra en problematisk utveckling av loppet.

Rätt eller fel resonerat, men det är ju så det "ska" se ut och fungera med aktidebolag. Om de ideella krafterna tar sitt ansvar som ägare så ska ju Vasaloppet utvecklas enligt medlemmarnas önskemål.

Du kan mycket väl ha rätt i att de fornstora dagarna för loppet är förbi, men det kan också vara så att det är vad medlemmarna och vad deras skidlöpare vill ha.... när nästa svacka i konditionsidrotter kommer då kommer vi garanterat få svaret på den frågan :)
Mar 7, 2018 7:06 PM # 
Carlborg:
jojo...så är det ju såklart. tror ingen medvetet vill förstöra, det handlar mer om en förskjutning av vilka normer och idéer som genomsyrar hela tävlingen. Det märks en tydlig skillnad under dessa 15 år.

detta sker dessutom på flera plan parallellt. många menar att vi inte bara lever i marknadsekonomier utan marknadssamhällen. idrottens värld går inte fri. det är långsamma processer som förskjuter våra tankar och idéer om vad som är normalt och hur saker borde skötas.

kanske är jag kvar i en annan tid. kanske har jag sett för mycket av marknadens bakgårdar.

Please login to add a message.