Register | username: pw: 
Attackpoint - performance and training tools for orienteering athletes

Training Log: Rokm

In the last 7 days:

activity # timemileskm+m
  Excercises4 7:05:00
  Orienteering2 1:55:30 6.21(18:35) 10.0(11:33)
  Cycling1 1:00:00
  Running2 1:00:00
  Total7 11:00:30 6.21 10.0
averages - weight:80.3kg
«
2:00
0:00
SaSuMoTuWeThFr

Friday Nov 28 #

Excercises 1:45:00 [4]

Squat 90
Bench 55
Clean 45
Curli 25

Note
weight:80.3kg

November je že skoraj pri koncu, tako pa je naokoli tudi mesec mojega eksperimentalnega obiskovanja fitnesa. Že pred časom sem na prigovarjanje par ljudi začel malo več brati o tem po internetu. Kupil sem si knjigo Starting Strength, ki je ena izmed najbolj priporočanih v tem segmentu, ter se počasi malo izobraževal. Po branju sem bil kar presenečen tehničnostjo knjige saj vsebuje veliko mero informacij o samih vajah (predvsem nepričakovano veliko fizikalnih modelov), pa vendar le 5 osnovih vaj, nekaj variacij na te vaje, ter par podpornih vaj.

Knjiga vsebuje tudi primer programa, ki ga avtor predlaga za začetnika dvigovanja uteži, katerega jedro je malo ponovitev pri visokih obremenitvah ter linearno napredovanje dokler pač gre. Program tako vsebuje Squat, Overhead press, Bench press, Deadlift in Power Clean. Kasneje pa doda še Chin/Pull-up in Back extension. Knjiga tudi detajlno opiše priporočeno dodajanje teže, ter kaj storiti, ko nam vaje pri neki teži ne uspe izvesti.

Po enem mesecu moram reči, da sem nad programom res navdušen. Verjetno predvsem zato, ker česa takega nisem počel nikoli prej, ter ker od začetka zelo hitro povečuješ težo (res dober občutek). Od začetka je tudi največ povdarka na formi opravlanja vaj, zato je priporočeno začeti pri nižji teži, da osvojimo formo. Fajn mi je bilo tudi, da sem vsake toliko časa imel v fitnesu malo pomoči, tako da me je kdo pogledal kaj in kako delam vaje. Se je pa v prvem seveda zgodilo vse mogoče: Na deadliftu sem prišel do previsoke teže ion šele potem ugotovil par napak v formi, zato znižal in popravil. Na overhead pressu preveliko nalaganje teže zato že ene dvakrat prišel do teže kjer mi v zadnjem setu zmanjka kakšna ponovitev. Od tega da mi je deadlift od začetka bil res zakon vaja, do tega da sem ga vmes že zasovražil (malo zaradi strahu), zdaj je pa spet kul. Power Clean mi je tudi izjemno všeč vaja za moč in ekplozivnost. Od začetka me je bilo dejansko strah poskušat, ker je malo bolj tehnična vaja, ampak po dovolj poskusih in zunanji pomoči, mi je sedaj res prirasla k srcu.

Fizično in emocionalno zanimiv mesec, stvar mi je dejansko všeč in nameravam zaenkrat s tem nadaljevati. Načeloma bi potreboval med obiski fitnesa več počitka, vendar se do tega ne morem pripraviti, je le fajn iti še malo teči, po gričih, predvsem pa na orientacijo. Se mi zdi da je trenutno športanje 6x na teden ravno prav. Napredek je pri dvigovanju uteži zaradi ostalih aktivnosti malo bolj počasen. Količina prehrane, ki podpira ta napredek, tudi ni ravno optimalna za tek in orientacijski tek. Se pa pozna ojačanje mišic tudi pri teku, veliko pa tudi pri drži, tako da niso samo slabe stvari.

Thursday Nov 27 #

Cycling 1:00:00 [4]

Sobno kolo

Wednesday Nov 26 #

Excercises 1:40:00 [4]

Squat 87.5
Press 40
Deadlift 100
+ nekaj front squatov

Tuesday Nov 25 #

Excercises 2:00:00 [1]

Gozdarjenje

Monday Nov 24 #

Excercises 1:40:00 [4]

Squat 85
Bench 52.5
Power clean 40
Curli 25

Sunday Nov 23 #

Running warm up/down 30:00 [2]

Orienteering race 1:02:30 [3] 4.5 km (13:53 / km)

Zanimiva prva točka, je bilo treba malo plezati. Četrto točko me Jan nažge za 3 minute, s tem da naredi še manjšo napako. Na 9. nisem imel sreče s robidovjem in sem se čisto zapletel, katastrofalno izgubil tam 3 minute.

Že tja do 6. kontrole mi je vsa motivacija padla dol, samo laufanje in pretikanje skozi zeleno, s preveč enostavno orientacijo. Tako da sem potem samo nekaj cel čas sitnaril in se počasi vlekel do cilja. Na 12. sem tako zgubil še kakšno minuto z gledanjem kje bi šel skozi zeleno. Karta je na nekaterih mestih bolj slaba, sploh vegetacija je narisana zelo različno. Pa še na švoh papirju in brez folije je bila, tako da mi je do cilja že skoraj razpadla.

Drugače pa razen tega da mi karta/trasiranje ni bilo posebej všeč odlična organizacija s strani Planinskega Društva Ajdovščina. Dvorana za preoblačenje, po tekmi čaj/voda in ogromno hrane, vredu podelitev in nagrede. Prav tako jim je uspelo pritegniti ogromno lokalnih družin na začetniško progo.

Osebni zaključki po današnji tekmi:
- Z Janom sva bila še kar različnih mnenj o današnji težavnosti/zabavnosti, to mogoče pomeni da je pri moji hitrosti orientacija dosti lažja in sem čisto neprimeren za ocenjevanje težavnosti.
- Moja motivacija med tekmo je kdaj čisto obupna. Podrejo in demotivirajo me stvari, ki me dejansko ne bi smele. Oziroma bi moral to izključiti za čas tekme in se s tem ukvarjati po tekmi ne pa že vmes. Sploh danes je vse to zelo vplivalo na mojo zbranost, predvsem pa počasnost teka. Tudi če je to le zimska liga, se to ne bi smelo zgoditi.
- Navezujoče na zgornjo točko: sem ugotovil na zadnjih par tekmah da sem še vedno zelo tekmovalen in mi gre izredno na živce da sem tako počasen. Tako da mogoče bi blo treba začet malo bolj resno delati na vzdržljivosti in hitrosti, ne pa se it neko rekreativno sprehajanje po gozdu.

Karta
Rezultati
SplitBrowser

Saturday Nov 22 #

Running warm up/down 30:00 [2]

Orienteering race 53:00 [4] 5.5 km (9:38 / km)

Zanimiva tekma, rezultat mal razočaranje zaradi kar par minut napak, ampak v končni fazi ne toliko slab.

Zmeda že do prve kontrolne točke, za poti je bilo takoj očitno da bodo nekatere zelo slabo vidne in kar zaraščene. Tako sem do prve točke bil čisto preveč zmeden in zaposlen z okolico, namesto da bi lepo vzel smer in pičil direkt, tako da vsaj 1m30s napake že na prvo točko. Prvi krog nato vredu, razen, da sem nazaj na šesto točko prišel preveč desno ter se malo iskal, spet vsaj minuta napake, mogoče še par sekund več. 13ta točka iz vmesnih časov izgleda kot napaka, samo ni samo sem počasen v primerjavi z Janom ali Nejcem. Nato še kakšne 30s napake na 14to točko ker sem malo zgrešil smer, vendar je bilo dovolj očitno potem kje je.

Vse skupaj napak vsaj 3 minute, za ostalo pa je kriva moja počasnost. Prvi krog metuljčka se mi je zdelo da še lahko nekako normalno tečem, v drugem krogu sem se pa še kar vlekel počasi.

Karta
Rezultati
Čudni split browser (Med prvih šest smo vsi razen Mojce imeli isti vrstni red)

« Earlier

Recent Comments

more...

Reports

Search LogRecent Weeks:

Week
Ending
Training hours by intensity
01234567891011121314
15
Nov 30
Nov 23
Nov 16
Nov 9
Nov 2

Week
Ending
Training hours by activity
01234567891011121314
15
Nov 30
Nov 23
Nov 16
Nov 9
Nov 2

Week
Ending
Training kilometers by activity
0102030405060708090
100
Nov 30
Nov 23
Nov 16
Nov 9
Nov 2

all weeks | months | years | as calendar